Važne informacije

 

Avionski prevoz sportskog oružja i municije

Najstrože je zabranjen prevoz sportskog oružja i municije u ručnom prtljagu.

Oružje se prevozi po posebnim i veoma strogim pravilima. Mogu se prevoziti kao registrovani prtljag i to uz poštovanje težinskog koncepta. Ovaj prtljag se mora posebno najaviti kroz rezervaciju i za njega je potrebna saglasnost aviokompanije.

Pored propisnog pakovanja i predaje prilikom registracije putnik koji nosi sa sobom ovakvu opremu mora imati sledeću dokumentaciju:

 • Dozvolu za nošenje oružja
 • Izvoznu dozvolu zemlje iz koje putuje i uvoznu dozvolu zemlje u koju putuje
 • Specijalne carinske dozvole zemlje u koju unose oružje

Za prenos sportskog oružja i municije obavezno se raspitajte kod aviokompanije i kod policijskih službi kako biste pribavili svu potrebnu dokumentaciju. Dokumentacija potrebna za prevoz sportskog oružja i municije zavisi od svake zemlje posebno, kao i od avio kompanije. Neke kompanije čak i ne dozvoljavaju prenos oružja ni pod kojim uslovima.

Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati preko stranice za kontakt, ili putem telefona 020 23 23 60 

Razne informacije

 

INFORMACIJE O REDU LETENJA (DNEVNOM I SEZONSKOM)
Tel: (+381 11) 209 4444

INFORMACIJE O PARKINGU
JKP "Parking servis"
Služba za odnose sa javnošću
Tel: (+381 11) 3035 400
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Web site: www.parking-servis.co.rs

INFORMACIJE O CENI KARATA
Nazovite našu poslovnicu na 0112185616

INFORMACIJE O PUTNIM ISPRAVAMA
Za sve informacije u vezi sa putnim ispravama možete se obratiti Birou za odnose sa javnošću i medijima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije putem e-mail adrese:Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

INFORMACIJE O VIZNOM REŽIMU
Sve informacije u vezi sa viznim režimom možete potražiti u izabranoj avio-kompaniji,Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije ili diplomatsko-konzularnom predstavništvu države opredeljenja (Strane misije).

INFORMACIJE O CARINSKIM PROPISIMA
Osnovne informacije u vezi sa pravima i obavezama putnika i carinskim propisima mogu se dobiti u Odseku za odnose sa javnošću Uprave carina Republike Srbije, čiji su kontakti sledeći:

Republika Srbija
Uprava carina
Odsek za odnose sa javnošću
Tel: (+381 11) 201 5800, (+381 11) 269 5880
"Otvorena linija": (+381 64) 732
broj telefona namenjen je građanima koji imaju kako pritužbe na rad carinskih službenika, tako i svima koji imaju informacije o eventualnim pokušajima kršenja zakona, a pozivi su anonimni!
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Web site: http://www.carina.rs/

NEREGULARNOSTI
Sve neregularnosti iz domena Ministarstva unutrašnjih poslova prilikom boravka na Aerodromu "Nikola Tesla" Beograd možete se obratiti nadležnoj Stanici granične policije na broj telefona (+381 11) 2286 000.

INFORMACIJE O ROBNOM (KARGO) PROMETU
Koordinator robnog prihvata i otpreme
Radno vreme: 00:00 - 24:00 časa
Tel: (+381 11) 209 7193
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

SLUŽBA TRAGANJA ZA ROBOM I POŠTOM
Radno vreme: 07:00 - 19:00 časova
Tel: (+381 11) 209 7597
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

PRIJEM IZVOZA ROBE
Radno vreme: 08:00 - 19:00 časova
Tel: (+381 11) 209 7045

IZDAVANJE ROBE
Radno vreme: 07:00 - 19:00 časova
Tel: (+381 11) 209 7758

Putnici sa posebnim potrebama

Putnici kojima su potrebna invalidska kolica moraju o tome obavestiti kompaniju prilikom obavljanja rezervacije. Većina prevoznika i aerodroma nude besplatna invalidska kolica i vozila za prevoz sa pratiocem u odlasku i dolasku. Takođe, ovu uslugu je potrebno zatražiti prilikom rezervacije leta, kako bi putnik dobio potvrdu od prevoznika da će ona biti izvršena. Neki prevoznici na dugolinijskim letovima nude posebna kolica za kretanje po kabini (wheelchair on board). Putnici sa sopstvenim invalidskim kolicima treba da navedu veličinu i težinu kolica prilikom rezervacije, njihov prevoz u prtljažniku je besplatan. Za ovu vrstu potrebe postoje različite kategorije u zavisnosti od stanja putnika i odnose se na potpunu nepokretnost, delimičnu nepokretnost, da li putnik može da prelaze manje ili veće deonice, da li je potrebna pomoć prilikom kretanja uz ili niz stepenice.

Putnici sa oslabljenim sluhom ili vidom

Na njihov zahtev, prevoznici pružaju uslugu pratnje na aerodromu. Prevoz obučenih pasa za pomoć u kabini je besplatan. Molimo obavestite prevoznika prilikom rezervacije da nameravate da letite uz pomoć psa.

Prevoz putnika sa zaraznim bolestima

Prevoznici generalno ne prihvataju prevoz osoba sa zaraznim bolestima kao što su otvorena tuberkuloza, zarazna žutica, šarlah, difterija, ovčije boginje ili slične bolesti.

Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati preko stranice za kontakt, ili putem telefona 020 23 23 60

Specijalni obroci u avionu

Većina avio kompanija nudi putnicima izbor posebnih obroka, u skladu sa njihovim potrebama i navikama.

 • Vegetarijanska  Orijentalni obrok - je veganski obrok pripremljen na istočnjački način (kineski ili japanski)
 • Košer (Kosher meal) obrok - se sprema prema ortodoksnim jevrejskim običajima u ishrani. Za pripremanje ovog obroka poštuju se brojna i veoma komplikovana pravila.
 • Kineski stil vegetarijanske kuhinje
 • Vegetarijanski Jaina obrok - je vegetarinski obrok pripremljen specijalno za vernike đainizma, indijske religije
 • Indijski stil vegetarijanske hrane - pripremljen u skladu s Jaina običajima
 • Vegetarijanski obrok - priprema se iskljucivo sa namirinicima biljnog porekla
 • Obrok u zapadnom stilu - bez mesa i mlečnih proizvoda.
 • Hindu obrok - Obroci se pripremaju u skladu sa verskim pravilima. Priprema se bez junetine, junećih proizvoda i bez svinjetine
 • Muslimanski obrok - bez dodataka svinjskog mesa ili prerađevina, želatina, i bez alkohola (vinski prelivi). Zamena ovog obroka može biti VGML, koji se priprema isključivo od namirnica biljnog porekla, ili SFML, u kojem se, osim svih vrsta voća i povrća, nalazi riba, uz upotrebu isključivo biljnih masnoća.
 • Obrok za dijabetičare - obrok se priprema bez namirnica koje izazivaju nagli porast glukoze, vodeći računa o izbalansiranoj količini belančevina, ugljenih hidrata i masti. Mogu se koristiti mleko i mlečni proizvodi bez šećera, sve vrste svežeg voća i povrća, bela riba kao i posno meso.
 • Blagi obrok - Lagana jela, niske masnoće i blago začinjena, uključuju nemasno meso ili ribu.
 • Obrok bez glutena - Ne sadrži žitarice (pšenica, raž, ječam, zob) ni veštačku hranu.
 • Niskokalorični obrok - Jela pripremljena sa niskokaloričnim namirnicama. Ne sadrže testenine, pekarske proizvode ili proizvode koji sadrže krem.
 • Obrok bez soli - Blago začinjena jela, sa malom količinom soli. Nije dozvoljeno soljeno, dimljeno i konzervisano meso. Žitarice i svi proizvodi od žitarica su dozvoljeni kao i sve povrće.
 • Obrok s malo masnoće/holesterola - Sadrži sastojke sa minimalnom količinom masti, bez holesterola.
 • Obrok bez laktoze - Dijetalan obrok, sadrži proizvode bez laktoze. Namirnice od kojih je obrok pripremljen su meso, riba, živina, pecivo bez mleka, povrće i sveže voće.
 • Obrok za bebe (do 24 meseca starosti) - Sastoji se od kašice od povrća i voća. Mora biti originalno zapakovan od strane proizvidjaca.
 • Dečiji obrok (2-14 godina) - Uravnotežen, deci prilagođen obrok, bez ljutih začina. Na primer, testenina sa paradajz sosom, kroketi od piletine...
 • Obrok od plodova mora - priprema se od ribe, povrća, jaja, voća i namirnica sa ugljenim hidratima. Upotrebljavaju se masnoće isključivo biljnog porekla.
 • Obrok s ograničenom količinom belančevina – namenjen je osobama sa bolestima jetre i bubrega. Obroci se pripremaju od svežeg voća i povrća, biljnih masnoća i začina i ograničene količine jaja ili mesa.

Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati preko stranice za kontakt, ili putem telefona 020 23 23 60

Kućni ljubimci u avionu

Većina avio kompanija dozvoljavaju prevoz kućnih ljubimaca malih dimenzija i težine (psi,macke,ptice)u putničkoj kabini, pod uslovom da ukupna težina životinje i kaveza ne prelazi određenu težinu, kavez mora biti vodootporan i otporan na ugrize i ne sme prelaziti 115 cm u zbiru stranica kaveza, dok pojedine avio kompanije ne dozvoljavaju prevoz životinja ni pod kojim uslovima osim pasa vodiča. Cena transporta zavisi od toga koja destinacija je u pitanju i koja kompanija je prevozilac. Neke avio kompanije ovu uslugu naplaćuju po kilogramu životinje i u zavisnosti od destinacije, dok neke naplaćuju ovu uslugu po unapred utvrđenim tarifama.

Životinje koje se ne mogu prevoziti u kabini će biti transportovane u odgovarajućim delovima tovarnog prostora, koji ima regulisanu temperaturu i pritisak. Životinja u kavezu mora imati dovoljno prostora da ustane, da se kreće. Kavez mora biti opremljen posudama za vodu i hranu.

Pas vodič za slepe i gluve, obično se prevozi besplatno i može putovati u kabini, bez obzira na veličinu. Ova usluga se mora unapred najaviti kroz rezervaciju.

Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati preko stranice za kontakt, ili putem telefona 020 23 23 60

Poseban prtljag

U specijalni prtljag spada prtljag koji znacajno odstupa od stnadardnih kofera prema svojim oblicima I dimenzijama. Sva sportska oprema se meri i razvrstava u tri kategorije: mala, srednja i velika.

Bicikl

Prevoz bicikla se obicno prevozi po tarifama koje zavise od aviokompanije i destinacije. Moraju biti spakovani na propisan nacin u specijalne boksove za bicikl ili kao registrovani prtljag, dok pojedine kompanije ne postavljau nikave uslove. Pre leta se zato treba temeljno raspitati o svemu, ne samo kod aviokompanije nego ako je moguće i na aerodromu sa koga ćemo poleteti.

Ski, snowboard i oprema za golf

Može se jednostavno transportovati kao predati prtljag koji se računa kao jedan komad prtljaga ako je zapakovan zajedno i on se računa u ukupni prtljag poštujući težinski koncept. Postoji i opcija doplate ukoliko se oprema transportuje kao dodatni prtljag prema unapred odredjenim tarifama koje zavise od prevoznika. Za ovu opremu je potrebna rezervacija i potvrda 48 sati pre poletanja.

Kajak, kanu i oprema za surfovanje

Pojedine aviokompanije zbog tipova aviona nemaju mogućnost prevoza ovakve opreme. Većinom se moraju predati kao roba i u tom slučaju se tranportuju po pravilima kargo saobraćaja. Svaka aviokompanija propisuje sopstvena pravila za prevoz specijalnog prtljaga u zavisnosti od sopstvenog tarifnog sistema i koncepta određivanja cena kao i od tipa aviona kojim se vrši prevoz.

Ronilačka oprema

Ronilačka oprema se može sastojati od odela, prsluka, čarapa, maske, cipela, peraja, noža i regulatora. Ronilačke lampe moraju biti transportovane kao ručni prtljag i sijalica i baterija iz njih moraju biti izvađeni. Boca za kiseonik mora biti prazna a ventil na njoj mora biti otvoren i skinut. Ronilačka oprema može biti zapakovana zajedno i predata kao jedan komad prtljaga (komadni koncept), u slučaju da prelazi propisanu težinu naplaćuje posebna tarifa.

Muzički instrument

Muzički instrumenti se mogu prevoziti na više načina. Instrument se može prenositi kao registrovan ako je zapakovan u tvrdu kutiju. Aviokompanije ne odgovaraju za oštećenje ukoliko su instrumenti loše zapakovani.

Instrumenti čija dužina premašuje 100 cm se mogu transportovati isključivo kao jedan komad prtljaga (ne mogu biti zapakovani zajedno sa nekim drugim stvarima). Za instrumente čija je dužina preko 203 cm ili su teži od 32 kg mora se tražiti saglasnost aviokompanije. U ručnom prtljagu se mogu prenositi manji muzički instrumenti ukoliko se mogu uneti u kasete za ručni prtljag iznad sedišta. Za veće instrumente koji se prenose u putničkoj kabini potrebno je rezervisati dodatno sedište. Dodatno sedište se plaća po ceni karte za odraslu osobu.

Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati preko stranice za kontakt, ili putem telefona 020 23 23 60

Elektronske karte

Nekada su avionske karte bile ukoričene a na naslovnoj korici nalazio se natpis i logotip aviokompanije. Svaka avionska karta predstavljala je identitet aviokompanije i svaka od njih imala je svoje sopstvene karte. Tu su se nalazila i uputstva za putnike, skice prtljaga sa propisanim dimenzijama i razna druga obaveštenja. Prema odluci Međunarodnog udruženja avioprevoznika koje okuplja 240 aviokompanija od 2007. i ove karte su prestale da se koriste i uvedene su elektronske aviokarte. Eliminisanje papirnih karata donelo je značajno smanjenje troškova avio kompanijama, samim tim i smanjenje cena u avio saobraćaju poslednjih godina.

Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj (IATA) je procenila da će putnicima na taj način olakšati i ubrzati čekiranje ili će im omogućiti da se sami čekiraju, olakšati promenu datuma, putnici se mogu sami informisati putem pretraživača o određenim letovima i aviokompanijama, a sa druge strane omogućava aviokompanijama ogromne uštede na godišnjem nivou. Za turističke agencije „e-ticketing” pruža veće mogućnosti da upravljaju poslovanjem jer su u mogućnosti da izvrše izmene na rezervacijama dok su na telefonskoj vezi sa putnikom. Prema procenama IATA koju čini oko 94 odsto svetskog avio prevoza bi na godišnjem nivou zaradila oko 3 milijarde američkih dolara ili u proesku oko 9 dolara po karti prilikom izdavanja elektronske karte u odnosu na štampanje papirnih karata.

Kada se izda elektoronska karta za zadato putovanje, formira se elektronski zapis u sistemu kompanije koja sadrži podatke o broju rezervacije i broju same elektronske karte i to predstavlja potvrdu kupovine mesta u avionu. Vama za putovanje nije potrebna čak ni odštampana avio karta, dovoljno je samo sa pasošem da odete na šalter za čekiranje gde će vas osoblje naći u sistemu i dati vam boarding pass. Za svoju ličnu sigurnost vi je možete odštampati.

Danas u svetu su skoro sve prodate avio karte u elektronskom formatu, a mnoge kompanije izdavanje papirnih karata čak i dodatno naplaćuju.

Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati preko stranice za kontakt, ili putem telefona 020 23 23 60

Saveti stjuardese

Preporuke stjuardese za putovanje avionom sa decom

Avion se odvojio od gejta i osetili ste pravo olakšanje. Nekako ste uspeli da zabavite trogodišnjaka i bebu staru šest meseci, mada i to nije bilo lako.

Svi te se smestili na sedišta, zavezali pojaseve. Oboje deluju pospano, kada iznenada preko razglasa čujete: „Govori vaš kapetan. Žao mi je što moram da vas obavestim, ali kontrola letenja je upravo ponovo odložila naš let. Idemo da se parkiramo. Za sat vremena bićemo u vazduhu.“

Upravo tada beba počinje da vrišti i budi drugo dete, kojem je baš sad suviše hladno. Nemate ćebe, stjuardese nemaju ćebe, upotrebili ste poslednju pelenu i nemata ništa čime biste zabavili decu dok čekate let. Počinjete da brinete da vas čeka pakleno putovanje.

Iznenadili biste se koliko često, kao stjuardesa, vidim ovakav ili sličan scenario. Prvi let avionom sa mojom kćerkom bio je kad je imala tri nedelje, a od tada je letela skoro jednom mesečno. Pre nego što sam ovo uradila, imala sam petnaestogodišnje iskustvo u posmatranju porodica na putovanju i ovde sam da vam pomognem.

Jedna od najvažnijih stvari, koje možete učiniti kada putujete sa decom, je da dobro izaberete stvari koje ćete poneti. Sledite ove savete i videćete da ste spremni za sve što putovanje avionom može da vam priredi...

Prvih pet osnovnih stvari za dete/bebu

 1. Pelene i maramice − Moje pravilo je po jedna za svaki sat putovanja, plus pet u slučaju tehničkih i drugih kašnjenja.
 2. Adekvatne zalihe hrane − Ako dojite onda nema problema. Ako ne, ponesite dodatnu hranu za slučaj da let kasni. Kada putujete sa bebom, niste ograničeni pravilom „100 ml“.
 3. Ekstra odeća − Ne samo za bebu! Preporučuje se košulja za mamu ili tatu u slučaju pljuckanja. Takođe, malo ćebe.
 4. Kese sa zip zatvaranjem − Odlično će poslužiti za prljavu odeću, prljave pelene i ostatak užine.
 5. Tamponi za uši − Ponesite dovoljno da ih imate i za ljude oko vas, pošto situacije u kojima dete plače, mogu biti stresne i za njih.

Pet osnovnih stvari za predškolsko dete

 1. Grickalice i užina − Sačuvajte ih za putovanje jer su vašoj deci potrebni da bi održali stabilan nivo šećera u krvi. Ponesite one stvari u kojima uživaju kod kuće kao što je „bonžita“.
 2. Maramice i podmetači − Možete ih kupiti u svakoj prodavnici i upotrebiti kao podlogu sa koje vaše dete može da jede i sa kojom može da se igra, a da ne morate da brinete o bakterijama.
 3. Prazna flaša za vodu koju možete napuniti na česmi.
 4. Aktivnosti − Razmislite čime se vaša deca zabavljaju kod kuće, a da se to može raditi u avionu u tišini. DVD plejeri, lutke, knjige, papir i bojice… su neke od ideja. Ponesite puno različitih stvari da im zaokupite pažnju!
 5. CARES pojas − To je akronim za izraz „Child Aviation Restraint System“. On se odnosi na pojas kojim se dete u avionu, zbog svoje bezbednosti, vezuje. Namenjen je deci teškoj između 10 i 20 kilograma. Pojas lako možete obmotati oko avionskog sedišta i spakovati u vaš ručni prtljag.

(O autoru: Sara Keagle je stjuardesa velike američke avio-kompanije sa preko dvadeset godina iskustva. Na svom blogu TheFlyingPinto.com deli savete kako bi putovanje avionom bilo što prijatnije.)

Korisni saveti

Na putovanje možete poneti dosta više stvari nego što je to zvanično dozvoljeno. Da biste u tome uspeli, morate voditi računa na koji način se pakujete , kao i na raspored stvari… Naime ukoliko imate potrebu za viškom prtljaga, izbegnite dodatne troškove, tako što će te teže stvari prebaciti u ručni prtljag, a kabastije i lakše ostaviti za kofer koji se predaje na čekiranju. Kada je ručni prtljag u pitanju, zvanično je dozvoljena težina od 10 do 15 kg, u zavisnosti od kompanije, ali u 99% slučajeva niko vam nikada to neće meriti. Obzirom da  imate pravo samo na jedan ručni prtljag, višak vaših stvari možete spakovati u neke veće i čvršće kese, koje se ne računaju, kao poseban prtljag i mogu se dodatno poneti sa sobom u avion. Takođe kao ručni prtljag ne računa se ni mala (ženska) tašnica.

Često se u situacijama kada se do kranje destinacije menjaju dva ili više aviona, može desiti da dođe do privremenog gubljenja kofera. Šta to znači? Zbog kratkih konekcija ili grešaka na tranzitnim aerodromima, dolazi do toga da se prtljag zagubi, tj. ne ubaci na vaš let. Ukoliko do toga dođe na aerodromu vaše krtajnje destinacije, morate prijaviti nestanak prtljaga. Prilikom prijave, važno je ostaviti TAČNE podatke, brojeve telefona, po mogućstvu i neki lokalni broj, adresu gde odsedate, opis kofera i što detaljniji opis sadržaja. U zavisnosti od kompanije, putnik u ovakvim situacijama ima pravo na različite nadoknade, od predmeta za osnovnu higijenu do novčanog iznosa za svaki dan kašnjenja prtljaga. Ukoliko se u određenom roku prtljag ne pronađe, putnik ima pravo na totalnu nadoknadu štete, koja se takođe razlikuje u zavisnosti od avio kompanije.

Prilikom kupovine avio karte morate dobro obratiti pažnju na tačnost podataka, vreme, datum i mesto polaska, tranzita i povratka. Posebno na šta se mora obratiti pažnja je tačno upisano ime i prezime. Ukoliko dođe do greške u imenu, čak i u jednom slovu, male su šanse da se to može ispraviti, što praktično znači novi troškovi za poništavanje i izdavanje druge karte sa tačnim podacima.

Nikada ne pakujte važne ili vredne stvari u registrovan prtljag (npr. lekovi, važni dokumenti, kreditne kartice, hartije od vrednosti, novac, nakit, ključevi, kamere, telefoni i slični elektronski uređaji), zaključajte prtljag i pričvrstite nalepnicu sa imenom i prezimenom i adresom na unutrašnju i spoljašnju stranu prtljaga.

Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati preko stranice za kontakt, ili putem telefona 020 23 23 60

Izbor sedišta u avionu

 

Kada birate sedište u avionu, od velikog značaja je informacija o tipu aviona kojim ćete leteti, kao i koju putničku klasu želite. Da bi putnik napravio dobar izbor, potrebno je da pre rezervacije sedišta upozna konfiguracija putničke kabine. Manji avioni kao što je ATR, FOKER, najčešće imaju konfiguraciju sedišta 1+2 ili 2+2; BOINGOVI avioni imaju najčešće 3+3, dok letelice AIRBUS 380 SUPERDŽAMBA imaju 3+4+3 i kapacitet od 525 do 853 sedišta.

Sedišta se označavaju brojevima i slovima. Prvo se ispisuje broj koji označava red, a zatim mu se dodaje slovo koje predstavlja oznaku kolone. Rezervaciju sedišta možete izvršiti na više načina: uz rezervaciju avio karte preko raznih online pretraživača ili prilikom kupovine avio karte u turističkim agencijama ili aviokompanijama. Prilikom čekiranja, takođe, možete zamoliti službenika avio kompanije da Vam rezerviše određeno mesto, ukoliko to mesto nije ranije rezervisao neki drugi putnik. Ako ne izaberete ni jednu od ovih opcija, sedište će vam biti automatski dodeljeno prilikom online registracije, ili će vam službenik dodeliti prvo slobodno sedište kada se registrujete na šalteru.

Putnici ekonomske klase najčešće biraju sedište pored prozora ili pored prolaza, u skladu sa svojim afinitetima. Sedište pored prozora pruža lep pogled, ali je manje udobno i zahteva pomeranje saputnika, na primer, kada želite da odete do toaleta.

Dodatni prostor za noge, ili LEGROOM EXTRA SPACE, je takođe jedna od stavki koja je putnicima jako bitna. Obično je ona bitnija krupnijim ili visokim putnicima, kao i onima čije je putovanje duže. Low-cost kompanije najčešće dodatno naplaćujuju ova sedišta, kao i samu rezervaciju sedišta. Pored sedišta sa dodatnim prostorom za noge postoje i sedišta pored EXIT-a (emergency seats), koja pružaju dodatni komfor. Međutim, ova sedišta imaju ograničenje u pogledu toga koji putnici mogu da ih rezervišu. To su najčešće osobe koje su po procenama kabinskog osoblja sposobne da odreaguju u vanrdenim situacijama. Ukoliko kabinsko osoblje proceni da osoba koja se tu nalazi nije spremna ili sposobna na saradnju, može je premestiti na neko drugo mesto.

Sedište pored prolaza (Aisle Seat):
Ova sedišta najčešće rezervišu osobe sa posebnim potrebama ili osobe kojima je dodeljena pratnja, da bi se nad njima imao lakši nadzor.

Sedište ispred / iza pregrade (Bulkhead Seat):
Obično su to prva sedišta ekonomske klase, popularna kod putnika, nalaze se iza kabine i pružaju veći prostor za noge. Bulkhead seat mogu se nalaziti i ispred kabine. U tom slucaju, pregrada koja najčešće odvaja putničku kabinu i deo u kome se nalaze toalet, bife i ostave za posadu, onemogućava naginjanje sedišta.

Sedišta sa običnim naslonom (Recliner Seat):
Kod ovih sedišta se naslon može neznatno spustiti unazad, kako bi se putnici mogli lakše opustiti i odspavati. Ovo su standardna sedišta u svim avionima i kod svih aviokompanija. Njihova veličina, udobnost i materijali od kojih su napravljena zavise od aviokompanije. Ovakva sedišta sa poboljšanim karakteristikama, kao što su bolji materijali, veći komfor i prostor za putnike, nalaze se u biznis klasi kod aviona za kraći i srednjelinijski saobraćaj.

Sedišta sa oborivim naslonom (Lie-flat seat):
Ova vrsta sedišta se obično nalazi u biznis klasi i pruža mogućnost obaranja sedišta gotovo do ugla od 180 stepeni. Ovakav vid komfora posebno je značajan za interkontinentalne letove.

Kombinovana sedišta (Suit Seat):
Reč je najmodernijoj vrsti sedišta, koja imaju najveći avioni današnjice. Predstavjaju zapravo male kabine, koje mogu pružiti maksimalnu udobnost i komfor. Sedišta se mogu okretati na razne strane i potpuno obarati do 180 stepeni. Pored toga, opremljena su TV ekranima i raznim drugim elektronskim uređajima.

Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati preko stranice za kontakt, ili putem telefona 020 23 23 60

Biznis klasa

 

Sigurno nema putnika koji je putovao samo ekonomskom klasom da se nije zapitao kako je putovati najskupljom klasom u avio saobraćaju. Koje su pogodnosti koje ona pruža? Za početak želimo da Vas upoznamo sa tim da postoje Prva klasa, Biznis klasa i Ekonomska klasa.

Prva klasa je po pravilu najluksuznija klasa na redovnim linijama i imaju je samo one najveće i najbogatije avio kompanije. Biznis klasa predstavlja zapravo srednju klasu kod kompanija koje imaju Prvu klasu, odnosno najluksuzniju klasu kod većine kompanija. U tekstu koji sledi mi ćemo govoriti o Biznis klasi kao najboljoj klasi u avio saobraćaju, budući da Prvu klasu imaju samo pojedine avio kompanije.

Na dužim letovima u potpunosti se mogu osetiti prednosti Biznis klase u pogledu udobnosti. Sedišta su pogodnije konfiguracije, veća su, šira i udobnija. Razmak između susednih sedišta je veći kao i razmak između redova što povećava prostor za noge. Kod većih avio kompanija i u većim avionima sedišta mogu da se obore i do 180 stepeni. ATR avioni imaju Biznis klasa u zadnjem delu aviona, dok se u većim avionima nalazi u prednjem delu i obično su odvojene pregradom ili zavesom.

Na daljim destinacijama, putnici mogu sebi priuštiti da se odmore u đakuziju, istuširaju, presvuku. Mogu dobiti i razne druge sitnice koje im mogu biti od pomoći tokom leta (maska za spavanje, čarape umesto papuča kako bi putnik odmorio svoja stopala, majice za presvlačenje, dodatne slušalice, mini pasta za zube i četkica, vlažne maramice). Putnici imaju kvalitetniji servis za vreme leta po pitanju obroka, besplatna alkoholna pića, posebnu audio-video opremu u sedištima i niz drugih pogodnosti koje su uglavnom različite za svaku kompaniju.

Pogodnosti ove klase mogu se osetiti i tokom boravka na aerodromima i obavljanja neophodnih procedura. Za njih postoje specijalne luksuzne čekaonice (saloni) sa sadržajima kako za odmor i relaksaciju tako i za rad. Omogućeni su im i posebni šalteri za čekiranje.

Biznis klase omogućavaju povoljnija pravila za prevoz prtljaga i putnici imaju pravo na više besplatnog prtljaga po težinskom konceptu. Tarife koju podrazumeva Biznis klasa omogućuju sve vrste promena, bez ikakve nadoknade, čak i otkazivanje karte sa potpunom refundacijom.

Low cost kompanije u cilju smanjenja troškova lišene su ovih luksuza i nemaju Biznis klasu.

Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati preko stranice za kontakt, ili putem telefona 020 23 23 60

Prava i obaveze putnika

 • Avio karta važi godinu dana od dana izdavanja ili od početka putovanja sem ukoliko to nije drugačije predviđeno u karti, tarifama prevozioca, uslovima prevoza ili odgovarajućim propisima.
 • Ukoliko je predviđeno po tarifi karte, putnik ima pravo na besplatan prtljag. Dete do 2godine, nema pravo na sedište niti na besplatan prtljag.
 • Višak prtljaga se posebno naplaćuje i u tu svrhu se izdaje posebna karta.
 • U predatom prtljagu ne mogu se prevoziti lomljivi predmeti, lako kvarljive i zapaljive materije, novac, nakit, predmeti od plemenitog metala, hartije od vrednosti, obveznice i druge dragocenosti, poslovni papiri I lični dokumenti.
 • Vatreno oružje, eksploziv, municija, stalni magnet, radio aktivna, nagrizajuća, lako zapaljiva ili materija nepodnošljivog mirisa može da se prevozi uz predhodni dogovor i odobrenje prevozioca.
 • Prevozilac ne garantuje vremena naznačena u redu letenja, kao i u izdatoj karti.
 • Letovi ne mogu da kasne zbog putnika koji stignu kasnije, te prevozilac ne preuzima nikakvu odgovornost u takvim slučajevima.
 • Putnik je dužan da se prijavi otpremnoj službi  na aerodromu polaska 2sata, a NAJKASNIJE 30 minuta pre polaska aviona.
 • Vreme naznečeno na karti je vreme polaska aviona.
 • Obaveza putnika je da proveri rezervaciju i vreme leta za nastavak ili povratno putovanje najmanje 24 časa pre putovanja.
 • Karta se može menjati i refudirati samo po uslovima tarife koja važe za istu
 • Prevoz elektronske opreme je dozvoljen u kabini, ali te aparate ne možete koristiti u kabini tokom poletanja i sletanja, radi Vaše sigurnosti i sigurnosti drugih putnika, jer ometaju elektronsko navođenje aviona.
 • Na domaćim i međunarodnim linijama svih avio kompanija pušenje nije dozvoljeno za sve vreme trajanja leta.

Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati preko stranice za kontakt, ili putem telefona 020 23 23 60

Kako do jeftine avionske karte

 1. Nikada ne tražite avio-karte direktno u kompanijama jer će vam one dati isključivo sopstvenu ponudu, za razliku od agencija koje uvek raspolažu informacijama svih mogućih avio-kompanija.
 2. Nikada nemojte rezervisati kartu na dva ili više mesta! Mnogi putnici su u zabludi da će ako rezervišu karte na više mesta biti sigurniji, ali u tom slučaju lako se može deseti da sistem automatski poništi sve rezervacije. Ukolio bi do toga došlo, male su šanse da biste ponovo “uhvatili” karte po istim cenama…već verovatno skuplje!
 3. Kupujte karte na vreme! Šta znači na vreme? Ovo je pitanje na koje je teško dati pravi odgovor. Na svakom letu postoji veliki broj različitih klasa, a svaka od njih ima dugačiju cenu. Ako se uzme u obzir da se uglavnom prodaju prvo jeftinije klase, logično je da će karta biti sve skuplja kako se približavate datumu putovanja. 
 4. Kada naručujete avio karte, pokušajte da obezbedite što fleksibilnije termine i destinacije! U nekim situacijama cena karte se može čak mnogostruko razlikovati iako je samo jedan dan razlika u datumu letenja. 
 5. Ako posle pravljenja rezervacije, a pre kupovine karte dođe do promene cena, što je diskreciono pravo svake avio kompanije, dužni ste da platite kartu po novim cenama. Tek kada kupite kartu zašticeni ste od bilo kakve naknadne promene u ceni ili uslovima putovanja. Na osnovu toga naša iskrena preporuka je da kartu platite čim pre, kako biste imali sigurnu cenu!!!
 6. Ostani u kontaktu! Ponekad avionska kompanija objavi posebne akcijske cene i s tim letovima možete doći do jeftine avio karte. Zato se mi iz Fly Fly Travel trudimo da Vas na što više načina pokušamo obavestiti o različitim akcijama i posebnim ponudama. Ako nas redovno pratite, povoljna karta Vam neće “pobeći”.

Još nekoliko stvari koje će vam pojasniti put do jeftinijih avio karata:

KOLIKO KOŠTA KARTA DO…

Najčešće pitanje putnika na call centru agencije je –„Koliko košta karta do...Rima, Pariza, Toronta ili nekog njima željenog grada?“.Tada ja kao agent pitam putnika –„Kada želite da putujete?“.Kada mi putnik kaže-„A što to vas uopšte zanima?“, tad znam da će pod a) Putnik završiti razgovor psujući- „I vi mi se reklamirate kao jeftine karte..“, ili pod b) sledi polusatna škola i obuka putnika o tome šta je to zapravo avio karta, šta je tarifa, i zašto na to njegovo najjednostavnije pitanje „Koliko košta avio karta do...?“ ima veoma komplikovan odgovor.

Pokušaću Vam to, dragi čitaoci objasniti na nekom konkretnom primeru.

Avio kompanija svoja sedišta u avionu deli na tri klase: prvu, biznis i ekonomsku. Pošto ni jedan avion sa poletanjem iz Beograda nema prvu klasu, a biznis klasi mislim da nije mesto u ovom tekstu, mi ćemo pričati o onome što interesuje 99.9% putnika, a to je ekonomska klasa. Sama ekonomska klasa se deli na par, pa čak i do 30-ak vrsta ekonomskih klasa. Pod vrstom naravno mislim na cenu.Tako recimo trenutna najjeftinija JAT-ova cena povratne karte za Frankfurt iznosi 49 evrića plus sve ostale pripadajuće takse.Na današnji dan te takse su oko 10500 RSD, tako da bi DANAS ta karta iznosila oko 15.700 RSD. Sledeća karta je 99 evrića plus takse pa na kraju iznosi oko 25.600 RSD, pa 140,180,220 evra plus takse itd.

E sad, Jat određuje koliko će mesta od mogućih 126 staviti u prodaju po ceni od 15.700, koliko od 25.600…Naravno da bi svaki putnik hteo da kupi upravo tu najjeftiniju, ali cenu karte ne određuje ni sam putnik, ni agent ni sama avio kompanija u datom trenutku već tržište, tj. ako je Jat u prodaju pustio 10 mesta po 15.700 RSD i sva su već prodata, to znači da možete da dubite na glavi, ali za te datume sada najjeftinija karta iznosi 25.600 RSD , pa ako Vam je to skupo, promenite datum putovanja.

To je razlog zašto se putnicima preporučuje da avio karte kupuju na vreme. Sama logika kaže da su veće šanse da recimo, od tih 10 najjeftinijih mesta baš ja “zgrabim” jedno, veća 1. maja nego 1. juna, jer sam u tih mesec dana dao šansu Peri, Miki, Žiki, a bogami i Dušanki da mi to jeftinije mesto ”maznu”.

Napominjem da je tih 10 mesta primer, avio kompanija može da stavi i više i manje tih tzv. “promotivnih” karti po avionu. Također napominjem da se više ne ljutite na svog avio agenta što Vam je karta skupa,jer VI, PUTNICI ,jedni drugima povećavate cenu kupovinom karte,tako što se avion sve više i više popunjava.Samim tim odlaze najjeftinije, jeftine, povoljne, skupe pa na red dolaze veoma skupe, bezobrazno skupe i na kraju biznis klasa :).

Šalu na stranu, ali zapamtite dragi moji osvajači neba, da nije najjeftinije uvek i najbolje, jer većina promo karti nije podložno promeni, čak ni uz doplatu, ili refundaciji u slučaju otkazivanja leta, tako da je neredak slučaj da ko ne plati na Drini plati na ćupriji.

Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati preko stranice za kontakt, ili putem telefona 020 23 23 60

Nedobrovoljno rerutiranje - Preusmeravanje

 

Kašnjenje leta može dovesti putnika u situaciju da nema dovoljno vremena da stigne na sledeći let, da bude odbijen za ukrcavanje tj. da izgubi konekciju. Otkazivanje leta od strane avio kompanije takodje može zadesiti putnika. Nedobrovoljno rerutiranje je procedura koju avio kompanije predviđaju u takvim situacijama i podrazumeva promenu leta po bilo kom osnovu ( promenu prevoznika, promenu vremena leta, promenu destinacije, promenu putnicke klase ).

Rerutiranje, odnosno preusmeravanje na alternativni let bi trebalo da bude slično prvobitno planiranom letu. Ako putnik ima direktan let, avio kompanija može ponuditi let sa presedanjem na nekom od aerodroma u blizini i u tom slučaju avio kompanija snosi sve dodatne troškove. Ukoliko je čekanje na preusmereni let duže, putnik ima pravo na obrok, osvežavajuće piće, telefon, smeštaj itd, naravno sve u skladu sa dužinom čekanja. Putnik može biti preusmeren na drugi let i skuplju klasu, ako je klasa po kojoj je putnik kupio kartu već zatvorena. U tom slučaju putnik dobija punu uslugu skuplje klase i nema obavezu plaćanja razlike u ceni klase. Preusmerenje na nižu klasu obavezuje avio kompaniju da nadoknadi troškove. Nedobrovoljno rerutiranje je alternativa koju nude kompanije kada dodje do kašnjenje ili otkazivanje leta, ali se putnik uvek može opredeliti i za potpuni povraćaj kompletnih troškova.

Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati preko stranice za kontakt, ili putem telefona 020 23 23 60

Kašnjenje leta

 

Svako odlaganje poletanja ili sletanja najčešće je uslovljeno meteorološkim razlozima, tehničkim problemima ili gužvom na poletno - sletnoj stazi. Avio kompanija je u obavezi da obavesti putnika o kašnjenju leta, a službenik avio kompanije da obavesti putnika o svim njegovim pravima u konkretnom slučaju.

Svako kašnjenje koje je manje od dva sata smatra se normalnim, pravno prihvatljivim i u tom slučaju avio kompanije nemaju nikave obaveze prema putnicima, osim da ih o promeni vremena obaveste. Kod dužih čekanja, avio kompanije imaju obavezu zbrinjavanja putnika. Stepen zbrinjavanja najčešće zavisi od dužine kašnjena. Za kraća čekanja putnici mogu imati pravo na besplatan obrok, osveženje, telefonski poziv. Duža čekanja mogu podrazumevati hotelski smeštaj, transfer od aerodroma i nazad, nadoknadu troškova ili preusmeravanje puta.

Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati preko stranice za kontakt, ili putem telefona 020 23 23 60

Otkazivanje leta

 

Avio kompanije mogu otkazati svoje letove zbog više razloga. Najčešci razlog jeste mali broj putnika na konkretnom letu, ali takvu zvaničnu informaciju nikada nećete čuti, jer to sigurno nije u interesu avio kompanije. Pored toga, razlozi mogu biti tehničke prirode, zbog najavljenih vremenskih neprilika, štrajkova itd.. Prava putnika u ovakvim situacijama su jasno definisana: potpuni povraćaj novca ili preusmerenje na drugi let.

Najčešće promene leta su već za sledeći dan, ali se može desiti da naredni let bude nekog kasnije datuma. Kada je očekivano vreme polaska drugog leta najmanje dan nakon polaska koje je bilo planirano za otkazan let, putniku se može ponuditi hotelski smeštaj, prevoz od aerodroma do hotela, besplatni obroci i osvežavajuća pića, nekoliko telefonskih poziva, slanje faksa ili mejlova. Putnici nemaju pravo na nadoknadu troškova, u slučaju kada su obavešteni o otkazu leta minimum dve nedelje pre planiranog polaska, i kada ponuđeno vreme polaska i dolaska na planiranu destinaciju značajno ne odstupa od prvobitnog. Takođe, avio kompanije nisu u obavezi da nadoknade štetu putnicima u slučaju neplaniranih okolnosti, kao što su vremenske neprilike, vulkanske erupcije, poplave, zemljotresi, avionske nesreće, terorističke pretnje i slično. U tom slučaju putnici imaju prvo samo na nadoknadu troškova ili preusmeravanje puta.

Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati preko stranice za kontakt, ili putem telefona 020 23 23 60

Izgubljeni ili oštećeni prtljag

 

Izgubljenim prtljagom smatra se onaj prtljag koji sa polaznog aerodroma nije stigao na krajnju destinaciju. Prilikom čekiranja i predavanja prtljaga, službenik avio kompanije stavlja nalepnicu za njegovu registraciju. Nalepnice se mogu oštetiti ili mogu spasti tokom sortiranja prtljaga. Prtljag može, usled vremenskih neprilika, ili ljudskom greškom, biti poslat na pogrešnu stranu. To su najčešći razlozi odlaska prtljaga na neželjenu destinaciju. U tom slučaju, uz priloženu avionsku kartu, putnik prijavljuje nestali prtljag na posebnim šalterima ( LOST LUGGAGE , LOST BAGGAGE, LOST AND FOUND ).

Nakon prijave, aerodromske službe na osnovu elektronskog zapisa nalepnice, veličine, oblika i sadržaja prtljaga, itinerera, lociraju zagubljeni prtljag. Prtljag se najčešće pronalazi u roku od 24h i prvim letom šalje do krajnjeg odredišta. Zatim, podleže strogoj carinskoj kontroli, kojoj ponekad i putnik mora da prisustvuje, nakon čega se šalje na kućnu adresu, hotel ili mesto boravka putnika.

U slučaju oštećenja ili gubitka prtljaga, putnik ima pravo na odštetu koju mu isplaćuje avio kompanija. Maksimalna visina odštete je unapred utvrđena. Takođe, avio kompanije prihvataju da refundiraju neplanirane troškove kupovine neophodne garderobe, za slučaj da se putnik nađe na destinaciji koja nije njegovo mesto prebivališta.

Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati preko stranice za kontakt, ili putem telefona 020 23 23 60

Česta pitanja putnika

• Do kada mora da se rezerviše karta?

Kartu možete rezervisati bilo kada, ali cena nije garantovana. Naš predlog je da se rezervacija napravi odmah, obzirom da je besplatna i neobavezujuća. U period trajanja rezervacije, možete odlučiti da li putujete ili ne, a cena vam je sigurna.
• Koliko traje rezervacija?

Neke rezervacije traju duže, neke kraće, a sve zavisi od dosta faktora. Većina rezervacija traje 3 dana, ali postoje one koje traju samo jedan dan. Neke je moguće produžiti, neke ne, u zavisnosti od trenutne raspoloživosti. Pravu informaciju o trajanju, moguće je dobiti tek nakon pravljenja rezervacije.
• Koliko je dozvoljeno nositi prtljaga?

Većina avio kompanija dozvoljava jedan prtljag od 20kg. u sklopu cene avio karte, čak i na dugolinijskim letovima, međutim postoje i one koje za svaki prtljag traže posebnu doplatu. Ukoliko imate dva ili više prtljaga, moguće je izvršiti doplatu, koja se razlikuje u zavisnosti kojom avio kompanijom letite.
• Da li je moguće kupiti kartu u jednom pravcu?

Avio kartu je moguće kupiti u jednom pravcu, ali ne za sve destinacije. Na primer za USA morati imati povratnu avio kartu, ukoliko nemate dozvolu za privremeni ili stalni boravak.
• Šta se dešava sa kartom u slučaju pomeranja ili otkazivanja letenja?

Uslovi koje su avio kompanije propisale, najviše zavise od klase vaše avio karte. Tako na primer karta kupljena na najjeftinijoj klasi, ukoliko se otkaže u potpunosti propada, može se refundirati samo neki mali deo od taksi. Ukoliko je karta na nekoj od skupljih klasa, možete očekivati povrat novca u potpunosti ili neki veći deo. Ukoliko je do pomeranja ili otkazivanja leta došlo od strane avio kompanije, uslovi za refundaciju su znatno povoljniji.
• Da li se karta refundira u slučaju da se ne dobije viza?

Većina avio kompanija odobrava 100% povrat novca, ukoliko je razlog odbijanje za vizu. Kao dokaz morate imati dokument iz ambasade.
• Može li neko drugi da iskoristi moju avio kartu?

Avio kartu nije moguće prebacivati na drugo ime ni u kakvoj opciji.
• Koliko dugo važi avio karta?

Svaka avio karta važi godinu dana od datuma izdavanja.
• Šta je to elektronska karta?

Pre deset godina su sve avio kompanije izdavale papirnate karte i putnici bez takve karte nisu mogli leteti. Ako bi neko izgubio papirnatu kartu usledili bi dodatni troškovi i komplikacije.
Danas gotovo sve avio kompanije koje su članice IATA izdaju samo elektronske karte. To znači da Vaša avionska karta ima poseban broj i da je dokument kojeg dobijate kod nas, samo neka vrsta potvrde o izdanoj karti. Na aerodromu je još uvijek dobro imati tu potvrdu sa sobom pošto je na njemu napisan broj vaše karte. Na sreću, taj je broj sačuvan u sistemu, što znači da gubitak potvrde ne uzrokuje nikakve probleme. Nekim avionskim kompanijama i aerodromima je dovoljno predočiti samo lična dokumenta.
• Moj pasoš ističe uskoro. Da li još uvek mogu da putujem?

Bilo bi dobro, da unapred, pre početka putovanja, obezbedite važnost svog pasoša (neke destinacije zahtevaju da Vaš pasoš ima određenu dužinu trajanja). Kontaktirajte najbližu lokalnu ambasadu zemlje u koju nameravate da putujete.
• Mogu li putovati kada sam trudna?

Da, ali samo do 28. nedelje trudnoće (7 meseci), možete putovati kada ste trudni i bićete predmet stalne brige i pažnje našeg osoblja tokom putovanja. Posle tog roka, neophodno je da, kada rezervišete kartu, obavestite naše osoblje o Vašem stanju, kako bi dobili, u cilju Vaše potpune sigurnosti, saglasnost od lekara-"AVIO KOMPANIJE" da putujete avionom.
• Ja imam teškoće u kretanju. Kakve pogodnosti su mi na raspolaganju na aerodromu i u avionu?

Potrebno je, pre svega, da skrenete pažnju na to prilikom pravljenja rezervacije. Prema nivou sposobnosti kretanja određuje se i pomoć. U lakšem slučaju, invalidska kolica će Vas sačekati kod šaltera za čekiranje prtljaga i prevešće Vas do gejta. U avion ćete ući sami. U težem slučaju, ako Vam je ulazak u avion problem, specijalnim kolicima bićete uneti u avion. U najtežem slučaju totalne nepokretnosti, možete putovati jedino uz odobrenje lekara-"AVIO KOMPANIJE", koji će odrediti da li je potreban pratilac.
• Šta biva ako moj prtljag prelazi dozvoljenu težinu?

Ako Vaš prtljag prelazi dozvoljenu težinu, svaki kilogram preko toga tretiraće se kao višak prtljaga i on se plaća direktno na šalteru za čekiranje prema određenom cenovniku po kilogramu.
• Kakva su ograničenja za ručni prtljag koji se unosi u kabinu?

Možete uneti jednu torbu po osobi, težine do 10 kilograma. Maksimalna dimenzija (dužina + širina + visina) može biti do 115 cm.
• Mogu li uneti muzičke instrumente u kabinu?

Muzičke instrumente koje možete bez problema držati u krilu, možete uneti u kabinu. U kabinu možete uneti i veće muzičke instrumente (čiji obim ne prelazi okvire vrata), kao i izuzetno skupe manje muzičke instrumente, ali oni moraju biti upakovani u kutije, moraju se unapred najaviti, dobiti saglasnost o prevozu i za njih rezervisati posebno sedište. Instrumenti ne smeju sadržati nikakvu opasnu materiju ili artikal koji se ne sme unositi u avion.
• Da li mogu mog kućnog ljubimca uneti u kabinu sa mnom?

Možete. Da bi obezbedili svoju, i sigurnost drugih putnika, potrebno je da najavite i rezervišete prevoz Vašeg ljubimca (kuce, mace, ptice i ostale sitne kućne ljubimce) u lokalnom "AVIO KOMPANIJA" predstavništvu uz potrebnu dokumentaciju i zdravstvenu potvrdu za Vašeg ljubimca. Vaš ljubimac ne može imati više od 10 kilograma zajedno sa kavezom (korpom) koju ste mu po propisima obezbedili, a njihova težina se naplaćuje kao višak prtljaga po važećoj tarifi.
• Koje životinje se ne mogu uneti u kabinu?

Sve životinje koje su teže od 10 kilograma, koje nemaju kavez (korpu), nisu prijavljene na carini i nemaju potrebna dokumenta.Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati preko stranice za kontakt, ili putem telefona 020 23 23 60